Bidenovi hrozí, že prohraje volby. Jenže kvůli středovým voličům, ne kvůli ultralevici

8. 5. 2024

čas čtení 7 minut
Voliči, které Biden potřebuje, neokupují univerzitní kampusy, upozorňuje Jonathan Chait.

Začátkem tohoto roku začali komentátoři spojovat špatné postavení prezidenta Joea Bidena v prezidentských volbách s revoltou levice proti jeho politice vůči Gaze. Michigan byl epicentrem krize a průzkumy veřejného mínění naznačovaly, že Bidenova nepopularita je tam obzvláště akutní. Michigan se svou početnou arabsko-americkou populací a hlasitými protesty v Ann Arbor poskytl důkaz, že levicové odcizení se přelilo za hranice progresivní niky do sféry konkrétních národních politických sázek.

Už neexistují žádné důkazy, že je to pravda. Průměr průzkumů veřejného mínění ukazuje, že prezident zdaleka nemá problém s Michiganem, který je Bidenovým nejlepším nerozhodným státem, nebo alespoň jeho nejméně špatným státem. V současné době zaostává o 0,3 bodu v Michiganu, což je menší deficit než ve Wisconsinu (-1,2), Pensylvánii (-2,7) nebo ve státech Sunbeltu (na jihu USA, kde zaostává asi o pět a více bodů).

Přestože se však ukazuje, že Biden nemá žádný konkrétní "michiganský problém", širší narativ – že Bidenovo zvolení závisí na tom získat zpět mladé levicové voliče, kteří se odcizili jeho centrismu obecně a podpoře Izraele konkrétně – se udržuje i nadále.

Příčiny Bidenovy zaostávající kampaně jsou banální. Inflace v letech 2021–22 srazila jeho popularitu a kvůli jeho stárnoucímu chování je pro lidi těžší uvěřit, že problém řeší. To současně způsobilo, že Trumpovo prezidentství se zpětně jeví jako lepší – průzkum CNN zjistil, že 55 % respondentů považuje Trumpovo funkční období za úspěšné.

Je pravda, že Biden neúměrně ztrácí nebělošské demokraty ve prospěch Trumpa. To je ale zcela v souladu s faktem, že černí a latinskoameričtí demokraté jsou umírněnější než bílí demokraté. Když ztratíte hlasy ve středu, nejumírněnější členové vaší koalice jsou ti, kteří přeběhnou.

Tato hypotéza je v souladu se zjištěními Blueprint (umírněná, ale stranická organizace Demokratické strany). Analýza průzkumů mezi voliči, kteří v roce 2020 přešli od Bidena k Trumpovi, nyní zjišťuje, že více než polovina se identifikuje jako "umírnění", jedna třetina jako "konzervativci" a pouze 14 % jako liberálové (v americkém smyslu slova, tj. v zásadě jako levý střed - pozn. KD). Fenomén krajně levicových voličů, kteří chtějí potrestat Bidena, jistě existuje, ale jeho rozsah je nepatrný.

A co rozzlobená mládež? Harvardský průzkum mládeže požádal voliče ve věku 18–29 let, aby seřadili 16 témat podle důležitosti. Izraelsko-palestinský konflikt se umístil na 15. místě. Témata na vrcholu seznamu – inflace (která se umístila na prvním místě), zdravotní péče, bydlení – jsou stejná tradiční témata týkající se masa a brambor, která znepokojují ostatní voličské kohorty. Mladí lidé jsou na Bidena naštvaní v podstatě ze stejného důvodu jako všichni ostatní.

Proč tedy příběh o rozčarovaných mladých progresivistech hraje tak dominantní roli v mediálním zpravodajství? Jedním z důvodů je, že progresivní hnutí má několik skupin, jejichž jediným posláním je tlačit Demokratickou stranu doleva hrozbou, že "základna" nebude "nabita energií", pokud nebudou splněny různé politické požadavky. Tyto organizace mají malou nebo žádnou podporu zdola, takže jejich úkolem je přimět média, aby informovala o jejich tvrzeních. Jsou dobří ve své práci.

Média často berou tato tvrzení, která poskytují šťavnaté vnitrostranické drama, za bernou minci. Nedávný článek na serveru Politico je poměrně reprezentativním příkladem toho, jak se o této formě lobbingu píše. Pod titulkem "Dnes bylo spuštěno nejnovější Bidenovo agresivní klimatické pravidlo. Uspokojí to nespokojené zelené voliče?," cituje článek různé vůdce progresivních skupin, kteří varují, že Biden musí udělat víc, aby získal klimatické voliče. "Biden nemůže v pondělí vytvořit zelená pracovní místa, v úterý schválit velký projekt vývozu ropy a pak očekávat, že mladí lidé přijdou k volbám v takovém počtu, jaký potřebuje," řekl Stevie O'Hanlon, mluvčí mládežnické klimatické skupiny Sunrise Movement. "Jako mladý člověk, který se zajímá o klima, je mou povinností postavit se za osvobození Palestiny. Pokud Bidenovi záleží na tom, abychom se mu v listopadu ukázali u voleb, nemůže nám dát sušenku ohledně jednoho problému a v jiném se k nám chovat nepřátelsky," napsala Elise Joshiová, výkonná ředitelka Gen-Z for Change.

Voliči mají obecně extrémně nízkou toleranci vzdát se čehokoli v zájmu snížení emisí skleníkových plynů. Postupné vyřazování benzinových aut, a to i v tak vzdáleném termínu, jako je rok 2035, je pod vodou o 20 procentních bodů. Pouhá čtvrtina Američanů uvedla, že by byla ochotna platit vyšší daně, aby pomohla zastavit změnu klimatu.

Mladé voliče to možná zajímá víc než ostatní voliče, ale ne moc. Klimatické změny se umístily na 12. místě ze 16 témat zkoumaných v průzkumu mládeže na Harvardu.

Druhým důvodem je, že protesty v kampusu upoutaly obrovskou pozornost veřejnosti. Protiizraelským aktivistům se podařilo najít páku, jak přilákat mediální pozornost, a plně toho využívají. (Pamatujete si, jak si progresivisté stěžovali, že věnujeme příliš mnoho pozornosti dění na elitních univerzitách? Už toho moc neslyšíte.)

Vzhledem k tomu, že tyto příběhy z kampusu dominují zpravodajství, je přirozené je postavit vedle sebe na pozadí prezidentských voleb, o nichž reportéři kampaní a experti obvykle předpokládají, že jsou "o" čemkoli, co v té době dominuje zpravodajskému prostředí.

A protesty mají jistě vliv. Zvyšují důležitost konfliktu mezi Gazou a Izraelem, který rozděluje Bidenovu základnu a sjednocuje Trumpovu, na úkor témat, která sjednocují Bidenovu základnu a rozdělují Trumpovu. A přispívají k obecnému obrazu krize, který může Trump využít.

Takže bych nikdy neřekl, že na této otázce v prezidentském klání nezáleží. Docela na tom záleží. Ale způsob, jakým na tom záleží, není tak docela tím, za co to média vydávají. Příběh přispívá k pocitu chaosu a selhání, který Bidenovi škodí a pomáhá Trumpovi.

Samozřejmě, že každý hlas, který Biden prohraje, má svůj význam a i nepatrný počet levicových přeběhlíků by se mohl v těsném souboji ukázat jako rozhodující. Důvodem, proč je souboj těsný a Biden prohrává, jsou však umírnění voliči, kteří jsou pod křížovým tlakem. Lidé, které potřebuje získat zpět, neokupují univerzitní kampusy.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1300

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2024